Voda je najboljša pijača za otroke starejše od enega leta. Med zdrave napitke vsekakor ne vključujemo: krepilne pijače, sadne sokove, energijske napitke, športne napitke, vitaminske napitke, vode z okusi in aromatizirane mineralne vode.

Napitki do šestih mesecev

Do otrokovega dopolnjenega šestega meseca starosti, njihovo telo ne potrebuje nikakršnih napitkov oziroma pijače. Otroci se odžejajo z mlekom, pa naj bo to materino mleko ali pa adaptirano mleko v prahu.

Napitki od šestih mesecev dalje

Po otrokovem dopolnjenemu šestem mesecu starosti lahko počasi poskusite dodajati vodo. Vendar pazite naj bo voda vedno malce mlačna, nikoli ne dajajte mrzle vode iz hladilnika ali direktno iz pipe. Vodo za otroka vedno prekuhajte in ohladite na temperaturo, ki je primerna za pitje. Vodo otroku lahko daste po steklenički ali pa ga počasi začnete uvajati na pitje iz lončka. V prvih dneh uvajanja je najbolje, da mu vodo dajete po plastični žlički.

Napitki od dvanajstih mesecev dalje

Po dopolnjenem prvem letu otrokove starosti, mu lahko začnete dodajati pasterizirano mleko, vendar naj bo to mleko polnomastno. Med prvim in drugim letom otrokove starosti je potrebno otroku dajati polnomastno mleko, saj otroci potrebujejo maščobe za rast in energijo, ki jih vsebuje polnomastno mleko. Lahko mu postopno začnete dajati tudi mleko z dodatkom kalcija, kar je še posebej dobro za njegove kosti in sojino mleko ali druga mleka, ki so narejena na rastlinski osnovi (riž, oves ali mandljevo mleko).

Napitki za malčke, predšolske otroke in starejše otroke

Za malčke in starejše otroke je še vedno najbolj priporočljivo in zdravo, da pijejo veliko vode in mleka. Voda je še posebej priporočljiva v vročih poletnih dneh, da se izognete otrokovi dehidraciji. Z vnosom zadostne količine vode v otrokovo telo se boste izognili tudi otrokovemu zaprtju. Vendar sploh pri starejših otrocih velikokrat nastane težava, kako jih navaditi, da pijejo vodo. Preprosto v domači kuhinji ne imejte nobene druge pijače in seveda najpomembnejše vodo pijte tudi vi in vaš partner.