Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog sta ključna dejavnika za zdravje človeka. Ampak kakšna prehrana sploh je zdrava? Kaj naj jemo, da bomo zdravi?

Zdrava prehrana – smernice in priporočila

Splošno znano je, da lahko z nepravilno in neprimerno prehrano škodimo svojemu zdravju, manj znano pa, da nas lahko zdravo prehranjevanje obvaruje pred najrazličnejšimi boleznimi. Najpomembnejše je, da poskrbimo za pestro in uravnoteženo prehrano. Energijski vnos naj bo prilagojen obsegu naših aktivnosti, prav tako naj bo količina in vrsta hrane prilagojena našemu življenjskemu slogu. Drastične in rigorozne diete se odsvetujejo. Sprememba načina prehranjevanja naj bo postopna in brez ekstremnih, nenadnih sprememb. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da bo potrebna velika mera volje in vztrajnosti, zato začnimo z majhnimi koraki, ki pa nas bodo pripeljali do velikih ciljev. Pripravili smo nekaj nasvetov za bolj zdravo prehrano.

K prehrani spada tudi uživanje tekočin. Odrasel človek naj bi na dan zaužil vsaj liter in pol tekočine. Najbolj zdrava in priporočljiva je neoporečna pitna voda. Če želite dodati malo okusa, lahko vanjo kanete par kapljic limoninega soka ali skuhate nesladkan čaj. Bodimo zmerni s sadnimi sokovi, saj vsebujejo veliko sladkorja. Tudi, če imamo občutek, da nismo žejni, je uživanje tekočine nujno za dobro počutje.

Hrano uživajmo v 5 manjših obrokih, ki jih enakomerno porazdelimo čez cel dan. Obroki naj bodo pestri in raznovrstni, bogati s sadjem in zelenjavo. Izbirajmo polnovredne (polnozrnate) žitne izdelke, ki so dober vir prehranskih vlaknin in nam dalj časa dajejo občutek sitosti. Meso, ki ga uživamo, naj bo pusto s čimmanj maščobe in soli, mleko in mlečni izdelki, ki so dober vir kalcija pa posneti.

Na našem jedilniku naj se vsaj enkrat tedensko znajdejo tudi ribe. Priporočajo se mastne ribe, saj z njimi vnesemo zadostno količino omega 3 maščob, ki imajo pomembno vlogo pri delovanju srca.

Za pripravo hrane uporabljajmo kakovostna rastlinska olja. Zaradi ugodnega razmerja med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami, je najbolj primerno repično olje, ki je tudi cenovno zelo ugodno. Izogibajmo se ocvrti hrani in trans maščobam.

Zdrava prehrana pomeni tudi zmanjšan vnos soli in omejeno uživanje sladkorja.

Če bomo upoštevali ta priporočila, smo na dobri poti k zdravemu načinu prehranjevanju in s tem k bolj zdravemu načinu življenja, kar se nam bo v prihodnosti zagotovo obrestovalo. V kolikor pa spadate med tiste, ki – kljub vsem smernicam – še vedno nimate idej, kaj dejansko postaviti na krožnik, pa vam svetujemo, da pobrskate med recepti za zdrave in okusne obroke, ki jih najdete tukaj