Ste vedeli, da so z vibratorji nekoč zdravili histerične ženske? Ta metoda se je v 19. stoletju uveljavila kot zelo uspešna zoper živčno izčrpanost. Njen namen ni bil seksualne narave. Postopek je potekal počasi, dolgočasno in umirjeno, trajal pa je tako dolgo, dokler pacientka ni dosegla stanja brez histerije. Ta metoda je bila med ženskami seveda zelo priljubljena. Z dobrim zaslužkom so bili zadovoljni tudi medicinski uslužbenci. Ker pa je bil ročni način preveč izčrpljujoč, so si pomagali s hidroterapijo. Ženska mednožja so masirali s curki vode. Leta 1880 so izumili električni vibrator, ki naj bi bil nepogrešljiv pripomoček vsake psihiatrične ambulante. Ni trajalo dolgo, ko so proizvajalci zaznali priložnost, da vibratorje lansirajo tudi v domača gospodinjstva. Do leta 1917 in dalje do druge svetovne vojne se je prodaja vibratorjev močno razširila.

Vibratorji so bili v 50-ih, 60-ih in 70-ih zelo oglaševani, vse reklame pa so bile dvoumne. Bili so oglaševani kot nastavki za sesalec, krtače za lase, masažerji itd., hkrati pa je bil prikrit njihov resničen namen uporabe. Feministične ideje in politika Reagana v ZDA so vibratorje še dodatno popularizirale, celo do te mere, da so obstajale organizirane masturbacijske skupine, ki naj bi ženske opogumljale k uporabi. V tistem času je bila v porastu tudi okuženost s HIV in Reaganova politika je bila zaslužna za akcijo promoviranja varnega seksa. Po gospodinjstvih so krožili letaki, ki so v izogib AIDS-u promovirali uporabo vibratorjev.

Vibratorji danes

Danes je tabujev o uporabi vibratorja zelo malo. Vibratorji so postali pripomoček za pare, ki si želijo občasno popestriti svoje spolno življenje ali kot povsem vsakdanja igračka za odrasle. Najdemo jih na erotičnih šovih, kot tudi v muzejih. Obstajajo v najrazličnejših oblikah in barvah, s številnimi kombinacijami funkcij. Med vsemi pa še vedno mesto najpopularnejšega vibratorja zaseda zajček, ki je obnorel ženske po celem svetu. Pa vi? Ste že izbrali svojega?