Čeprav so v naših krajih lesni peleti za ogrevanje postali razširjeni šele v zadnjih letih, so v nekaterih državah priljubljena oblika ogrevanja že desetletja. To velja predvsem za skandinavske države ter Kanado, kjer je zaradi hladnega podnebja obvladovanje stroškov ogrevanja ključnega pomena, kar vodi tudi do novih tehnologij ter inovacij.

V naših krajih se alternativni viri ogrevanja niso pretirano razvili do prihoda svetovne krize in s tem velike potrebe po krčenju stroškov na vseh področjih življenja. Svoje je k prehodu iz kurilnega olja na druge vrste energentov prispevala tudi višja cena nafte ter višje trošarine na goriva, s katerimi država poskuša krpati proračunsko lukno.

Seveda je ogrevanje z lesno biomaso v naši državi, v kateri večino površine pokrivanjo gozdovi, tudi smiselno. Pri ogrevanju na kurilno olje ter ostale naftne derivate imajo koristi samo preprodajalci, pri lesni biomasi pa z nakupom pelet vzdržujemo celotno verigo, od lastnikov gozdov, gozdarjev, izdelovalcev pelet pa vse do dostavljalcev. To ima pozitiven vpliv tudi na domače gospodarstvo, saj denar kroži v lokalnem okolju in ne odteka k arabskim šejkom.

V individualnih objektih (hiše, stanovanja) je najbolj priljubljeno prav ogrevanje z peleti, saj ima ta vrste ogrevanja mnoge prednosti. Prvič, pelete je enostavno skladiščiti, ker so čisti, zapakirani ter ne zavzamejo veliko prostora. Za skladiščenje je primerna več ali manj vsaka garaža oziroma vrtna lopa. V primeru, da prostora za skladiščenje vseeno nimamo, je možno pelete kupovati tudi sproti. Poleg tega so peleti običajno pakirani v 15 kg vreče, ki so enostavne za manipulacijo in jih brez težav nesemo tudi v manj dostopne kurilnice.

Na trgu najdemo veliko vrst peletov, vendar pa niso vsi enake kakovosti. Ločimo tako med različnimi sestavami peletov (smrekovi, bukovi, mešani) kot tudi po kakovostnih razredih (A1, A2, B). Za individualno ogrevanje so najbolj primerni smrekovi peleti kakovostnega razreda A1, ki ne vsebujejo lubja, saj taki peleti dobro gorijo in ne puščajo veliko pepela. Tisti uporabniki, ki imajo večje peči, ki so običajno manj občutljive, pa lahko uporabljajo tudi pelete slabših kakovostnih razredov, vendar to običajno pomeni, da je potrebno peč bolj pogosto čistiti, vendar pa prinaša stroškovne prihranke.