Nesreče na slovenskih cestah

Slovenske ceste so letos vzele že 42 življenj (podatek velja na dan 10.8.2015). Na naših cestah je vedno več prometnih nesreč s smrtnim izidom. Velikokrat so za to krivi vozniki sami. Leto 2015 pa prav posebej izstopa po številu prometih nesreč s smrtnim izidom. Tudi zato policisti vedno pogosteje izvajajo akcijo Hitrost – počasneje je hitreje. S to akcijo poskušajo ozavestiti vse udeležence v prometu, da je prilagojena hitrost zelo pomembna, ko smo na cesti. Takšne akcije izvajajo tudi zato, da bi se zmanjšalo število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti.

Danes, še bolj kot nikoli do sedaj, velja izrek: “Bolje priti na cilj kasneje kot pa nikoli!”

Temu pa tudi pripomore slaba oznaka na cesti, neznosna vročina, vinjenost, prevelika hitrost in še veliko več. Na srečo največkrat nastane samo materialna škoda ali pa lažje telesne poškodbe. Na žalost pa se velikokrat konča tudi s smrtnim izidom.

Nekateri vozniki pa velikokrat precenijo svoje sposobnosti in zmožnosti, ter s tem ogrožajo voznike okoli sebe, ki niso ničesar krivi in so zato velikokrat tudi sami udeleženi v prometni nesreči. Samo v opozorilo naj povemo, da je pri 50 km/h kar 85%, da bo pešec umrl, če se zgodi nezgoda.