Največji vročinski val zadnjih 6 desetletij, je zajel tudi Slovenijo. Letošnji julij je tako najtoplejši vse od prvih tovrstnih meritev. In, kaj nam je storiti v pasje vročih dneh, ko se temperature nevarno približujejo 40 °C, da vsaj omilimo, če se že ne izognemo težavam, ki jih s sabo prinaša neznosna vročina?

Visoke temperature, ki še dodatno naraščajo sorazmerno s trajanjem samega vročinskega vala, ne vplivajo zgolj na naše aktivnosti, temveč tudi na naše počutje. Marsikdo med nami tako vročino, ki nas je zajela v teh dneh, in s katero se še posebej težko spopadajo dojenčki, majhni otroci, starostniki, diabetiki in kronični bolniki, že s težavo prenaša. Da bi preprečili najhujše – t. j. pojav vročinskih krčev in izčrpanosti, omedlevico ali celo vročinsko kap, je zato smiselno upoštevati nekaj preprostih nasvetov.

Ker vročino veliko težje prenašamo, ko smo že dehidrirani, poskrbite za to, da boste skozi dan zaužili dovolj tekočine, sploh vode ali vode z dodatkom sadja; omejite pa uživanje alkohola, kave in drugih poživil, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa. V teh vročih dneh uživajte predvsem lahko hrano (kot sta sadje in zelenjava), ki jo razdelite na več manjših obrokov. Če se le da, se tekom dneva zadržujte v ohlajenih prostorih (ki jih zračite zgolj zjutraj in/ali zvečer) ali v senci, saj izpostavljanje sončnim žarkom sredi dneva, močno poveča toplotno obremenitev. Vse napornejše opravke ter fizične aktivnosti omejite na zgodnje jutranje ali pozno-popoldanske in večerne ure, ko so temperature nekoliko znosnejše. V kolikor dan preživljate na prostem, pa se zadržujete v parkih ali gozdovih, ob večjih vodnih površinah ali na višjih legah, kjer je temperatura zraka nekoliko nižja. Seveda pa ob tem ne pozabite na zaščito pred soncem – oči zaščitite s kvalitetnimi sončnimi očali, na glavo si poveznite pokrivalo s širokimi krajci, na obraz in dele telesa, ki niso pokriti z zračnimi in lahkimi oblačili, pa kremo z zaščitnim faktorjem.

Oglejte si “vremenske rekorde” – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records

V kolikor opazite osebo, ki kaže znake pregretja, jo takoj umaknite na hladno, bodisi v senco, bodisi v hladen prostor. V primeru vročinske kapi pokličite reševalce, obolelega pa vse do njihovega prihoda hladite. Še posebej pa pazite na to, da nikogar ne puščate v zaprtem, parkiranem avtomobilu!