V zadnjih letih je na raznih televizijskih programih možno zaslediti vse več resničnostnih šovov in oddaj v katerih posamezniki lahko pokažejo svoj tak ali drugačen talent.

Eden izmed zelo uspešnih pri nas je Slovenija ima talent, v katerem posamezniki in skupine presenečajo s svojimi talenti, o najboljšem pa odloča žirija, ter tudi glasovi gledalcev. Kandidati se predstavljajo s pevskimi, plesnimi, akrobatskimi in drugimi talenti, manjka pa ne tako solz kot tudi ne smeha. Nagrada za zmagovalca je 50.000 eur.

Naslednja takšna oddaja je Bar. V baru se natakarji in natakarice borijo predvsem za šankom. Kdo je najboljši odločajo gledalci, tekmovalci pa se v raznih igrah in nalogah borijo za glavno nagrado 50.000 eur.

Vsi smo že slišali za šov Big brother. Big brother je dejansko spremljanje življenja ljudi, ki se še nikoli niso srečali pod eno streho. Tekmovalci so noč in dan pod budnim očesom velikega brata in se skozi razne igre borijo za glavno nagrado 50.000 eur.

Gostilna išče šefa, je resničnostni šov, kjer se išče novega kulinaričnega mojstra, ki mora s svojim jedmi prepričati številne kulinarične gurmane in se v kar 14 tednih prebiti do naslova najboljšega, ter osvojiti 100.000 eur.

Kmetija: Nov začetek. Petnajst tednov življenja v naravi, med polji, travniki in živalmi, ter boj za preživetje in 50.000 eur.

Tudi Master Chef Slovenija je zelo priljubljena resničnostna oddaja ljubiteljev gurmanskih užitkov v kateri poteka boj za naziv Masterchefa Slovenije, ter nagrado 50.000 eur.